Valaisintuotteiden markkinavalvonnan analyysi: Osa 1 / 2 - Suomen markkinat
“Lopeta tämän sähkölaitteen käyttö heti.”
Olet ehkä nähnyt tämänkaltaisia varoituksia, joissa kerrotaan markkinoilla olevan sähkölaitteen vaaroista. Tällaiset tiedotteet ovat usein osa markkinavalvontaprosessia.
Markkinavalvonta on keskeinen osa kuluttajatuotteiden turvallisuutta. Sen avulla varmistetaan, että markkinoilla olevat tuotteet ovat turvallisia ja täyttävät niille asetetut vaatimukset.
Tässä blogitekstissä keskitymme valaisintuotteisiin ja niiden markkinavalvontaan Suomessa. Käymme ensin läpi, mitä markkinavalvonta tarkoittaa ja kuinka se toimii Suomessa, minkä jälkeen syvennymme markkinavalvonnan dataan turvallisuuden näkökulmasta.
Pääkohdat
Markkinavalvonta on keino varmistaa valaisintuotteiden turvallisuus ja vaatimustenmukaisuus, sillä Suomessa tuotteita ei tarkasteta tai hyväksytä viranomaisten toimesta ennen niiden markkinoille tuloa.
Markkinavalvonta jakautuu tuotteen valintaan, tarkastuksiin, korjaaviin toimenpiteisiin sekä jälkivalvontaan ja tiedottamiseen.
Valaisintuotteet muodostavat markkinavalvonnan listauksissa suurimman yksittäisen tuoteryhmän, mikä tarkoittaa, että niitä testataan paljon ja niistä löytyy usein puutteita.
Tyypillisiä puutteita valaisintuotteissa ovat puutteet IP-suojauksessa, eristyksessä, rakenteessa ja johdotuksessa.
Puutteiden vakavuuden ja riskin perusteella Tukes määrää erilaisia toimenpiteitä. Yleisin toimenpide on markkinoilta poisto, mutta vakavimmissa tapauksissa käytetään palautusmenettelyä. Lievemmät puutteet voivat johtaa myynnin lopettamiseen.
Mitä markkinavalvonta on
Suomessa tuotteille ei yleensä edellytetä viranomaisen ennakkotarkastusta tai hyväksyntää niiden turvallisuuden ja vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi.
Tämän vuoksi markkinavalvonnan merkitys korostuu.
Markkinavalvonta tarkoittaa markkinoilla jo olevien tuotteiden turvallisuuden ja vaatimustenmukaisuuden tarkastamista. Valvontaa toteutetaan keräämällä tuotteita esimerkiksi myymälöistä ja verkkokaupoista.
Markkinavalvonta ei ainoastaan varmista tuotteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta, vaan se luo myös puitteet terveelle kilpailulle ja ylläpitää tasapuolista toimintaympäristöä taloudellisille toimijoille.
EU:n sisämarkkinoilla markkinavalvonta perustuu Markkinavalvonta-asetukseen (EU) 2019/1020, joka velvoittaa jäsenvaltiot suunnittelemaan ja toteuttamaan markkinavalvontaa omilla alueillaan. Suomessa valaisintuotteiden sekä monien muiden tuotteiden markkinavalvonnasta vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).
Markkinavalvonnan prosessi Suomessa
Suomen markkinavalvontaprosessi jakautuu neljään vaiheeseen:
Tuotteen valinta markkinoilta: Tuotteet valitaan riskiperusteisesti. Valvonta jaetaan proaktiiviseen ja reaktiiviseen valvontaan. Proaktiivinen valvonta sisältää ennakoidut tarkastukset ja esimerkiksi tuotteiden keräämisen kaupoista. Reaktiivinen valvonta käynnistyy esimerkiksi onnettomuuksien tai muiden viranomaisten tai kuluttajien ilmoitusten perusteella.
Tuotteen tarkastukset ja testaukset: Tuotteille voidaan tehdä erilaisia tarkastuksia ja testauksia, esimerkiksi merkintöjen ja asiakirjojen tarkastuksia sekä fyysisiä laboratoriotestejä ja -mittauksia. Tarkastusten ja testausten perusteella arvioidaan tuotteen vaatimustenmukaisuus ja mahdolliset jatkotoimenpiteet.
Selvitykset ja toimenpiteet: Jos tuotteen havaitaan olevan vaatimusten vastainen, vaaditaan talouden toimijaa ryhtymään korjaaviin toimenpiteisiin. Jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, viranomainen voi kieltää tuotteen tai tuote-erän myynnin, poistaa sen markkinoilta tai määrätä tuotteen palautusmenettelyn.
Jälkivalvonta ja tiedottaminen: Viranomainen varmistaa, että tuotteelle on suoritettu korjaavat toimenpiteet sekä informoi kuluttajia vaarallisesta / vaatimusten vastaisesta tuotteesta. Tapaus ilmoitetaan tarvittaessa Euroopan yhteisön tietojenvaihtojärjestelmään (Safety Gate/RAPEX).
Puutteiden arviointi ja toimenpiteet
Kuten muidenkin sähkölaitteiden, valaisintuotteiden tulee turvallisuuden osalta täyttää pienjännitedirektiivin vaatimukset. Vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa hyödynnetään yhdenmukaistettuja standardeja (vaatimustenmukaisuusolettama yhdenmukaistettujen standardien suhteen).
Tuotteiden ei kuitenkaan tarvitse täyttää kaikkia standardien vaatimuksia. Toisin sanoen, tuotteen ei tarvitse olla täysin standardinmukainen ollakseen turvallinen. Markkinavalvonnan testauksissa ja tarkastuksissa keskitytäänkin oleellisiin turvallisuuteen vaikuttaviin tekijöihin.
Testauksessa ilmenevät puutteet ja standardin vastaisuudet eivät ole kaikki yhtä vaarallisia. Tästä syystä puutteet luokitellaan riskiperusteisesti. Luokituksen avulla markkinavalvontaviranomainen päättää tarvittavista jatkotoimenpiteistä ja saa tuotevalintaa tukevaa dataa.
Puutteiden luokittelu
Puutteiden luokittelu perustuu riskien arviointiin. Riskien arviointiin on olemassa useita menetelmiä, mutta yksinkertaistettuna arvioinnissa huomioidaan riskin vakavuus ja sen todennäköisyys.
Yksi riskinarviointiin perustuvan puuteluokituksen haasteista on arvioijan subjektiivinen käsitys riskin vakavuudesta. Kaksi eri toimijaa voivat kokea puutteesta aiheutuvan riskin vakavuuden eri tavoin ja täten luokitella puutteen eri vakavuusluokkiin.
Suomessa sähkölaitteiden puutteiden luokitukseen käytetään apuna Pohjoismaiden viranomaisten yhteistyössä luotua Nordic Failure Code -listaa.
Listalla esitetään yleisimmät sähkölaitteissa esiintyvät puutteet, jotka on jaettu kahteen kategoriaan, teknisiin ja hallinnollisiin, sekä kolmeen vakavuusluokkaan.
Nordic Failure Code -lista ei kuitenkaan ole luokitteluohje, vaan pikemminkin työkalu puutteiden vakavuuden arviointiin. Alla kaksi esimerkkiä listan heikkouksista:
Esimerkki 1: Kahdessa erilaisessa tuotteessa on sama puute. Vaikka puute luokitellaan listan mukaan samaan luokkaan, ei se välttämättä ole yhtä vaarallinen molemmissa tapauksissa.
Esimerkki 2: Tuotteessa on kaksi puutetta, jotka luokitellaan samaan luokkaan. Toinen puutteista voi kuitenkin olla selvästi vaarallisempi, koska ne edustavat saman luokan eri ääripäitä.
Kuten yllä olevista esimerkeistä huomataan, lista toimii luokittelun ja riskiarvioinnin tukena, mutta jokaiselle tapaukselle on aina tehtävä yksilöllinen riskinarviointi.
Määrätyt toimenpiteet
Kun tuotteesta löydetään turvallisuuspuutteita tai se ei täytä vaatimuksia, Tukes voi määrätä vastuuyrityksen toimenpiteisiin. Määrätyt toimenpiteet riippuvat havaittujen puutteiden vakavuudesta.
Myynnin lopettaminen:
Jos havaittu vaara ei ole vakava, myynnin lopettaminen voi olla riittävä toimenpide. Tällöin tuotteen myynti ja muu luovuttaminen on lopetettava pysyvästi tai siihen asti, kunnes puutteet on korjattu.
Markkinoilta poisto:
Kun tuotteessa on havaittu huomattavia turvallisuuspuutteita tai tuote on muuten merkittävästi vaatimusten vastainen, voidaan määrätä markkinoilta poisto. Tuotteen myynti ja muu luovuttaminen on lopetettava pysyvästi tai siihen asti, kunnes puutteet on korjattu. Lisäksi myymättömät tuotteet tulee kerätä pois myynnistä.
Palautusmenettely:
Tuotteessa on havaittu vakavia turvallisuuspuutteita. Tuotteen myynti ja muu luovuttaminen on lopetettava pysyvästi tai siihen asti, kunnes puutteet on korjattu. Jälleenmyyjillä, kuluttajilla tai muilla loppukäyttäjillä olevat tuotteet on kerättävä pois.
Markkinavalvonnan datan analyysi
Pureudutaan seuraavaksi syvällisemmin valaisintuotteiden markkinavalvonnan dataan. Tutkitaan aluksi pidemmän aikavälin dataa, minkä jälkeen keskitymme tarkemmin vuosiin 2019–2023.
Analyysissä käytetty data
Analyysissä käytetty data on kerätty kahdesta lähteestä: Tukesin markkinavalvontarekisteristä (Marek) sekä Vaarallisettuotteet.fi-sivustolta.
Näille sivustoille on listattu kuluttaja- ja ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja tuotteita, jotka ovat viranomaisten valvonnassa osoittautuneet vaarallisiksi tai eivät täytä vaatimuksia. Listauksessa on myös tuotteita, jotka yritys on oma-aloitteisesti vetänyt takaisin tai poistanut markkinoilta.
Markkinavalvontarekisteriin on listattu tuoteilmoitukset 31.5.2022 asti. Uudemmat ilmoitukset löytyvät Vaarallisettuotteet.fi-sivustolta. Markkinavalvontarekisteriin listatut tuotteet ja näiden tiedot ovat saatavilla avoimena datana CSV-muodossa, kun taas Vaarallisettuotteet.fi-sivuston data on kerätty manuaalisesti.
Valaisintuotteiden osuus listatuista tuotteista
Alla on esitetty listattujen tuotteiden määrä tuotekategorioittain. Tämä on tehty erikseen markkinavalvontarekisterin ja vaarallisettuotteet.fi datalle kahdesta syystä:
tietokantojen tuoteryhmät eivät ole identtiset
tietokannoissa saattaa olla päällekkäisyyksiä, eli yksittäinen tapaus voi olla listattu molempiin tietokantoihin
Markkinavalvontarekisterin data osoittaa, että valaisintuotteet muodostavat suurimman osan listatuista tuotteista. Tämä kertoo siitä, että valaisintuotteita testataan paljon ja niissä havaitaan usein puutteita.
Valaisintuotteita on yli kaksinkertainen määrä (1455 kpl) verrattuna seuraavaan ryhmään “Tavarat” (661 kpl). Tavarat -tuoteryhmä sisältää useita erilaisia tuotteita heijastimista halkomakoneisiin.
Markkinavalvontarekisterin listaukset ovat vuosilta 2006-2022.
Samankaltaisia tuloksia saadaan myös uudemmasta Vaarallisettuotteet.fi-sivuston datasta. Sähkö -tuoteryhmässä on eniten listattuja tuotteita ja tuoteryhmän suurin alaryhmä on lamput ja valaistus. Näiden osuus kaikista listatuista tuotteista oli tarkasteluhetkellä noin 20 % .
Listatut valaisintuotteet vuosittain
Kun tarkastellaan vuosittain listattuja valaisintuotteita, voidaan huomata, että määrät vaihtelevat suuresti.
Vaihtelu voi johtua monesta eri syystä, esimerkiksi:
testautettujen tuotteiden määrän vaihtelusta
valvontaprojekteista, joissa painopiste on tietyssä tuotekategoriassa tai tuotteessa
standardimuutoksista.
Esimerkiksi piikkivuoden 2013 dataa tarkasteltaessa huomattiin, että listauksessa on paljon liitäntälaitteita sekä joulu- / koristevaloja. Tästä voidaan päätellä, että kyseisenä vuonna on saattanut olla valvontaprojekti, joka on keskittynyt jouluvaloihin.
Tämä luonnollisesti lisää testattujen tuotteiden määrää kokonaisuudessaan, mikä taas näkyy puutteellisten tuotteiden lisääntymisenä.
Tukes ei julkaise testauttamiensa tuotteiden kokonaismäärää. Kokemukseemme perustuvan arvion mukaan viimeisten vuosien aikana on testautettu noin 150 - 200 tuotetta vuosittain.
Seuraavaksi tarkastellaan vuosia 2019–2023 tarkemmin. Tarkastelu on rajattu vuoteen 2019 kolmesta syystä:
Aikavälillä ei ole piikkivuosia, mikä minimoi mahdollisten kampanjoiden aiheuttamat vääristymät.
Vuoteen 2019 mennessä suurin osa markkinoilla olevista tuotteista on ollut LED-tuotteita, joiden yleisimmät puutteet eroavat hieman perinteisen tekniikan tuotteista.
Ensimmäinen ns. LED-valaisinstandardi EN 60598-1:2015 + A1:2018 on ehtinyt vaikuttamaan markkinoilla oleviin tuotteisiin.
Listauksen tuotetyypit
Valaisintuotteet käsittävät useita eri tuotetyyppejä. Esimerkiksi IEC 60598 -valaisinstandardisarjassa on 19 osaa, jotka käsittelevät erilaisia valaisintyyppejä. Myös markkinavalvonnan testaus kohdistuu useisiin eri tuotetyyppeihin.
Kuten nähdään, listauksessa on eniten katto- ja seinävalaisimia (esimerkiksi plafondivalaisimia ja ns. yleisvalaisimia), valonheittimiä sekä liitäntälaitteita.
Havainnollistamisen yksinkertaistamiseksi, liitäntälaitteet käsittävät sekä EN 61347- standardisarjan mukaiset liitäntälaitteet, että EN 61558- standardisarjan mukaiset verkkoliitäntäkojeet. Näillä tuotteilla on sama käyttötarkoitus ja lähes identtiset vaatimukset.
Ei kuitenkaan kannata vetää johtopäätöstä, että nämä tuotteet olisivat kaikkein vaarallisimpia. Pikemminkin kyse on siitä, että näitä tuotteita testautetaan eniten. Lisäksi prosessi ruokkii itseään: mitä enemmän puutteita tietyntyyppisissä tuotteissa havaitaan, sitä enemmän niitä testautetaan, ja samalla löytyy lisää puutteita.
Tuotteissa ilmenneet puutteet
Ilmoituksissa on esitetty tuotteissa havaitut puutteet, mutta puutekuvaukset ovat usein yksityiskohtaisia ja vaihtelevat keskenään. Vertailun helpottamiseksi, olemme jakaneet tuotteissa esiintyneet puutteet erilaisiin puutetyyppeihin.
Puutetyypit sisältävät seuraavia puutteita:
IP: Puutteita laitteen suojauksessa vettä vastaan, esimerkiksi IPX4 (suojaus roiskevedeltä) ja IPX5 (suojaus vesisuihkulta).
Rakenne: Esimerkiksi valonlähteen vaihdettavuuteen ja sähköiskulta suojaamiseen liittyvät rakennepuuteet, puuteet suojamaadoituksessa sekä liitäntäjohdon vedonpoistossa.
Eristys: Puutteet eristyksessä tai erotuksessa eri piirien tai piirien ja kosketeltavien osien välillä (esim. rungon). Suurin osa liitäntälaitteiden ensiö- ja toisiopiirien väliseen eristykseen liittyviä puutteita.
Johdotus: Johtimien poikkipinta-ala liian pieni, liitäntäjohtojen materiaali ei sovi käyttötarkoitukseen sekä liitäntäjohtojen pakkastestien yhteydessä esiintyneet puutteet.
Mekaaninen kestävyys: Laitteiden rikkoutumiset mekaanisen kestävyyden testeissä, mitkä vaarantavat laitteen turvallisuuden.
Kun yhdistetään kahden edellisen kuvaajan data, voidaan tarkastella tyyppikohtaisia puutteita tarkemmin.
Ilmenneiden puutteiden vakavuus
Tuoteilmoituksessa kerrotaan Tukesin määräämä toimenpide, joka kertoo tuotteessa ilmenneen puutteen vakavuudesta ja riskistä. Myynnin lopettaminen on vakavin toimenpide, kun taas palautusmenettely on vähiten vakava.
Suurin osa Tukesin määräämistä toimenpiteistä on markkinoilta poistoja, mikä viittaa siihen, että useimmat tuotteiden puutteet kuuluvat keskivakavaan luokkaan. Erittäin vakavia puutteita, jotka johtavat palautusmenettelyyn, esiintyy 13 prosentissa tapauksista.
Minkälaiset puutteet sitten johtavat eri toimenpiteisiin? Alla konkreettiset esimerkit:
Myynnin lopettaminen
Johtimien pituudet ja liittimien asettelut tuotteen sisällä ovat sellaiset, että syöttökaapelin liikkuessa vedonpoistimessa suojamaajohdin voi irrota ennen virrallisia johtimia. Suojamaan tulee olla ensimmäinen, joka kytkeytyy ja viimeinen, joka kytkeytyy pois.
Markkinoilta poisto
Valaisimeen, jossa ei ole vedenpoistoaukkoja, on roiskevesitestin aikana päässyt jonkin verran tai huomattava määrä vettä. Vesi voi kerääntyä valaisimeen sen elinkaaren aikana, aiheuttaen vaaran.Palautusmenettely
Lampun verkkojännitteisten osien ja kosketeltavan metallirungon välinen eristys on puutteellinen. Lamppua koskemalla on mahdollisuus saada sähköisku.
Tukesin määräämät toimenpiteet eivät ole kuitenkaan suoraan verrannollisia Nordic Failure Code -listan luokitukseen. Toki jos puute on selkeästi Nordic Failure Code -listan mukainen luokan 3 (serious critisism) puute, on toimenpide todennäköisesti palautusmenettely.
Sen sijaan tuote, jossa ilmenee luokan 1 (remark) puute, ei todennäköisesti päädy listaukseen. Tähän luokkaan kuuluvat esimerkiksi merkintäpuutteet, jotka eivät suoraan vaikuta tuotteen turvallisuuteen.
Vahvasti yksinkertaistettuna, Nordic Failure Code -listan mukaiset luokkien 2 ja 3 puutteet päätyvät tarkempaan riskianalyysiin, jonka perusteella määräytyy vaadittu toimenpide.
Vaarallisimmat tuotetyypit
Mistä tuotteista sitten on löydetty eniten edellä mainittuja erittäin vakavia puutteita, jotka ovat johtaneet palautusmenettelyyn?
Datan mukaan nämä ovat liitäntälaitteet sekä LED-lamput. Myös oma kokemuksemme tukee tätä havaintoa.
Yhteenveto
Valaisintuotteiden markkinavalvonta on erityisen tärkeä, koska tuotteille ei tehdä ennakkotarkastuksia ennen niiden pääsyä markkinoille.
Valaisintuotteet muodostavat suurimman yksittäisen tuoteryhmän sekä markkinavalvontarekisterissä että Vaarallisettuotteet.fi-sivustolla, mikä osoittaa niiden korkean testausmäärän ja puutteiden yleisyyden.
Puutteet liittyvät usein rakenteellisiin ja sähköisiin ongelmiin. Yleisimmät toimenpiteet ovat markkinoilta poistoja, mutta kaikkein vakavimmissa tapauksissa määrätään palautusmenettely. Palautusmenettelyjä on määrätty eniten liitäntälaitteille ja LED-lampuille.
On hyvä muistaa, että vain pieni osa tuotteista tarkastetaan markkinavalvonnassa. Suurimman osan markkinoilla olevien tuotteiden turvallisuuden ja vaatimustenmukaisuuden arviointi jää valmistajien ja maahantuojien vastuulle.
Blogisarjan toisessa osassa tutkimme markkinavalvontaa EU-tasolla ja pureudumme Euroopan yhteisön tietojenvaihtojärjestelmän (Safety Gate/RAPEX) dataan.