Kuinka valmistautua valaisimen sertifiointiin

Tuoteturvallisuussertifikaatit kuten CB ja ENEC ovat valaisinbrändille kilpailuvaltti.

Nämä eivät ole osoitus pelkästään siitä, että tuote on todettu turvalliseksi kolmannen osapuolen toimesta. Sertifiointimerkit osoittavat myös sen, että valmistaja todella panostaa tuoteturvallisuuteen.

LED-valaisimien kehitys on nopeaa, jolloin sertifioinninkin tulisi olla nopeaa ja suoraviivaista. Tuotteen lanseeraus ei saisi viivästyä tahmean testaus- ja sertifiointiprosessin vuoksi.

Tässä blogikirjoituksessa esittelemme yleisimmät tuotetestauksen ja -sertifioinnin haasteet ja mikä vaikutus näillä on koko prosessiin. Kerromme myös, kuinka valaisimen sertifiointiin tulisi valmistautua, jotta yleisimmiltä haasteilta voitaisiin välttyä.

 

Pääkohdat

  • Tuoteturvallisuussertifikaatit ovat valaisinvalmistajille kilpailuetu, osoittaen sitoutumista tuoteturvallisuuteen.

  • Sertifiointiprosessin haasteet, kuten standardienmukaisuuden puutteet ja puutteelliset tuotetiedot, voivat viivästyttää tuotteen lanseerausta.

  • Huolellinen valmistautuminen sertifiointiin vähentää viivästyksiä ja kustannuksia, varmistaen nopeamman markkinoille pääsyn.

  • Standardien vaatimusten tunteminen sekä kriittisten komponenttien ja materiaalien arviointi ovat avainasemassa sertifioinnin onnistumisessa.

 

Yleisimmät valaisimen sertifioinnin haasteet

Kokemuksemme mukaan sertifiointiprosessin aikaiset haasteet johtuvat yleensä kolmesta asiasta:

  • Tuote ja dokumentaatio eivät ole standardien mukaisia

  • Tuotteen tiedoista puuttuu oleellisia asioita

  • Testaavalla taholla ei ole tarpeeksi hyvää käsitystä tuotteesta

Kaikkien näiden haasteiden myötä tuhlaantuu aikaa, rahaa ja resursseja.

 

Tuote ja dokumentaatio eivät ole standardien mukaisia

On itsestään selvää, että tuotteen tulee täyttää kaikki sitä koskevien standardien vaatimukset, jotta tuotteelle voidaan myöntää sertifikaatti.

Tuotteen lisäksi myös tuotteen dokumentaation tulee täyttää standardien vaatimukset. Standardinmukaisuus varmistetaan esimerkiksi:

  • asennusohjeista

  • käyttöohjeista

  • huolto-ohjeista

On kuitenkin melko yleistä, että tuotteesta tai dokumentaatiosta löydetään puutteita testauksen aikana.

Tuotteessa esiintyvät puutteet vievät tuotteen aina takaisin suunnittelupöydälle.

Pahimmillaan puutteet johtavat kehään, jossa tuotetta ja dokumentaatiota pallotellaan testauslaboratorion ja valmistajan välillä.

Tilannetta hankaloittaa vielä se, että testauslaboratorio ei saa antaa konkreettisia neuvoja tuotteessa esiintyvien puutteiden korjaukseen. ISO/IEC 17025 mukaan, laboratorio ei saa osallistua tuotekehitykseen.

Tuotteessa ja dokumentaatiossa esiin tulevat puutteet viivästyttävät aina valaisimen testauksen ja sertifioinnin aikataulua. Uusintatestauksista ja -tarkastuksista aiheutuu aina lisäkuluja.

 

Puutteelliset tuotetiedot

Tärkeimmät valaisimen testaukseen ja sertifiointiin tarvittavat tiedot ovat:

  • tekniset tiedot

  • käytetyt materiaalit ja näiden ominaisuudet

  • tiedot kriittisistä komponenteista

Osa näistä tiedoista tarvitaan testauksen suorittamiseen ja osa tulee raportoida tuotteen testiraportille.

Teknisten tietojen puuttuminen voi viivästyttää testauksen aloitusta.

Ilman materiaalitietoja, testaus voidaan periaatteessa aloittaa. Puuttuvat tai epätäydelliset materiaalitiedot voivat kuitenkin myöhemmässä vaiheessa osoittautua suureksi esteeksi.

Lista kriittisistä komponenteista, komponenttien tiedot ja komponenttien sertifikaatit tulisivat olla mahdollisimman kattavat jo testauksen tarjouskyselyvaiheessa. Kriittisillä komponenteilla on suora vaikutus testauksen laajuuteen ja tuotteen standardinmukaisuuteen.

 

Testaavan tahon ymmärrys tuotteesta

Tämä ei ehkä näy sertifikaatin hakijalle samalla tavalla kuin kaksi edellistä, mutta on silti tärkeä tekijä projektin onnistumisen kannalta.

Mitä paremmin testaava taho ymmärtää tuotteen ominaisuudet, sitä paremman ja tarkemman tarjouksen he pystyvät tekemään testauksesta.

Kun testaavalla taholla on hyvä ymmärrys tuotteesta, vähenee myös testauksen aikaiset lisätietopyynnöt.

Hyvällä tuotetuntemuksella voidaan lisäksi minimoida testauksen aikaiset virheet ja epäselvyydet, jotka viivästyttävät prosessia.

 

Sertifiointipolku ajateltu uudestaan.

Tutustu, kuinka Complite voi helpottaa ja nopeuttaa sertifiointiprosessia.

 

Valaisimen sertifiointiin valmistautuminen

Kuten kaikissa projekteissa, hyvä pohjatyö on avain onnistumiseen.

On muistettava, että jokainen tuote on yksilö eli jokaisen tuotteen kohdalla tulisi sertifiointivalmius arvioida erikseen.

Hyvässä valmistautumisessa on kuitenkin tietyt perusperiaatteet, jotka pätevät yleisesti kaikille valaisimille.

 

1. Valaisimen standardinmukaisuuden varmistaminen

Ideaalitilanteessa valaisimen sertifiointitarve on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa. Tällöin valaisin on suunniteltu standardien mukaiseksi ja on jo lähtökohtaisesti valmis sertifiointiin.

Joskus sertifiointitarve tulee esille vasta tuotteen elinkaaren myöhemmässä vaiheessa. Tällöin nimenomaan standardinmukaisuuden arvioiminen on tärkeää. Tuotteen turvallisuus ja standardinmukaisuus ovat nimittäin eri asioita, vaikka liittyvätkin toisiinsa.

Kuten sanottu, jokainen tuote on yksilö. Tästä syystä kaiken kattavaa tarkastuslistaa on mahdotonta tehdä. Seuraavat tarkastettavat osa-alueet ovat kuitenkin yleispäteviä kaikille valaisimille:

  • Tuotteen merkinnät. Tarkasta, että tuotteessa on kaikki standardien vaatimat merkinnät. Ota huomioon myös merkintöjen sijainti sekä kirjaimien ja kuvatunnusten koko. Huomioi, että kaikki merkintävaatimukset eivät välttämättä ole listattu yhdessä standardin kohdassa.

  • Silmämääräinen rakennetarkastus. Silmämääräinen rakennetarkastus ei käsitä pelkästään standardin ”rakenne” osiota. Myös esimerkiksi johdotus (ulkoinen ja sisäinen) sekä kosketussuojaisuuden rakennevaatimukset tulisi tarkastaa ja arvioida

  • Kriittiset pinta- ja ilmavälit. Pinta- ja ilmavälit ovat fyysisiä etäisyyksiä eri osien ja piirien välillä. Kun valaisimen liitäntälaite on sertifioitu erikseen, valaisimen kriittiset pinta- ja ilmavälit löytyvät verkkojännitteisten osien ja rungon väliltä sekä LED-moduulin ja rungon väliltä.

  • Lämpenemän tarkastus / riskianalyysi. Tarkasta, että valaisimen komponentit eivät lämpene valaisimessa liikaa. Kriittisimmät komponentit ovat liitäntälaite ja LED-moduuli, joiden tc-lämpötila ei saa ylittyä. Tarkastukseen kannattaa käyttää K- tai T-tyypin termoelementtejä. Mittaa komponenttien lisäksi ympäristön lämpötilaa ja tee tarvittaessa lämpötilakorjaus. Ota huomioon myös vaihtoehtoiset komponentit.

  • IP-luokituksen riskianalyysi. IP-luokan todentaminen ilman standardin mukaista testausta on haastavaa. Mitä parempi IP-luokka, sitä suurempi puuteriski. Voit tehdä tuotteelle silmämääräisen riskianalyysin. Tarvittaessa kannattaa harkita IP-luokan esitestausta, joka voidaan huomioida itse sertifiointiprosessissa.

 

2. Valaisimen ohjeiden tarkastus

Tarkasta ohjeiden kuten asennusohjeiden, käyttöohjeiden, huolto-ohjeiden ja muun ohjeistuksen standardinmukaisuus.

Huomio kaikkien tuotetta koskevien standardien vaatimukset. Joidenkin valaisimien osalta tuotetta koskee useampi valaisinstandardin -2 osa.

Standardeista löytyy valmiita varoitus- ja ohjetekstejä, joita kannattaa käyttää. Valmiita tekstejä käyttämällä vältetään testausvaiheen virhetulkinnat ja epäselvyydet.

 

3. Käytettyjen muovimateriaalien arviointi ja listaus

Valaisimen standardinmukaisuuden osalta kriittiset materiaalit ovat muovimateriaalit, jotka:

  • ovat kosketussuojaisuuden osana: tällaisia osia voivat olla esimerkiksi valaisimen runko, diffuuserit ja LED-moduulien päällä olevat kosketussuojat

  • pitävät virtaa kuljettavia osia paikoillaan: esimerkiksi liittimet ja lampunkannat, joissain tapauksissa myös runko

  • ovat lähellä valonlähteitä: osan etäisyys valonlähteeseen alle 30 mm

Materiaalien valinnassa kannattaa suosia materiaaleja, jotka ovat jo jossain hyväksyttyjä, esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Tällöin materiaalille löytyy E-tiedosto, jonne on listattu materiaalin ominaisuuksia ja sille tehtyjä testejä.

Jos valaisimen liittimet tai lampunkannat ovat erikseen testattuja soveltuvien standardien mukaisesti, ei liittimien materiaaleja tarvitse testata enää valaisimen yhteydessä.

Huomioi, että kaikki IEC-standardit eivät ole yksi yhteen Pohjois-Amerikan standardien kanssa. E-tiedostoista voi löytyä paljon tietoa materiaalista, mutta tiedot eivät välttämättä kata IEC-standardien vaatimuksia.

Valaisinstandardin materiaalitestit:

  • painokuulakoe (ball pressure): käytännössä kaikille yllä mainituille materiaaleille

  • hehkulankakoe (glow wire): osille, jotka ovat kosketussuojaisuuden osana sekä osille, jotka ovat lähellä lämmönlähteitä

  • neulaliekkikoe (needle flame): osille, jotka pitävät virtaa kuljettavia osia paikoillaan

  • pintavirran kesto (tracking): virtaa kuljettaville osille valaisimessa, jonka IP-luokka parempi kuin IP20

Listaa kaikki kriittiset muovimateriaalit, mukaan lukien eri värivaihtoedot sekä vaihtoehtoiset materiaalit.

Määritä myös selkeästi, missä osassa tai komponentissa kutakin muovimateriaalia käytetään. Monimutkaisemmissa tapauksissa voidaan käyttää esimerkiksi tuotteen räjäytyskuvaa ja osien / komponenttien numerointia.

 

4. Valaisimen kriittisten komponenttien listaus

Kriittisiä komponentteja ovat kaikki valaisimen turvallisuuteen ja standardinmukaisuuteen vaikuttavat komponentit, esimerkiksi:

  • liitäntälaitteet

  • LED-moduulit

  • johdot ja johtimet

  • liittimet

Komponenttilista kostuu riveistä ja sarakkeista. Listan jokainen rivi on yksi komponentti. Sarakkeissa kerrotaan lisätiedot komponentista: kuvaus, valmistaja, malli / tyyppi, tekniset tiedot, sovelletut standardit sekä osoitus vaatimustenmukaisuudesta.

Valaisimen kriittisten komponenttien lista esimerkki

Valaisintuotekategorian erikoisuus komponenttilistan osalta on komponenttien koodausjärjestelmä. Koodausjärjestelmä kertoo komponentin vaihdettavuudesta.

  • A* = The component is replaceable with another one according to ETF5-OSM-LUM/DSH 2057

  • A = The component is replaceable with another one, also certified, with equivalent characteristics

  • B = The component is replaceable if authorized by the test house

  • C = Integrated component tested together with the appliance

  • D = Alternative component

Suurin osa valaisimien komponenteista ovat komponenttilistassa koodilla B ja näiden vaihtoehtoiset komponentit koodilla D. Koodia A* voidaan käyttää ledien ja koodia A johdotuksen yhteydessä.

Yleinen suositus on, että kaikki kriittiset komponentit olisivat sertifioituja ja testattu IEC / EN -standardien mukaan. Jos komponenttia ei ole testattu ja sertifioitu, voidaan valaisimen testauksen yhteydessä joutua suorittamaan komponentille lisätestejä.

Anna komponenteista mahdollisimman tarkat tekniset tiedot. Mallimerkintöjen osalta huomio komponentin liitettävyys sertifikaattiin.

Muista varmistaa myös vaihtoehtoisten komponenttien soveltuvuus valaisimeen. Kiinnitä huomiota varsinkin liitäntälaitteen tc-lämpötilaan sekä maksimi ulostulojännitteeseen (Uout).

Sertifioitujen komponenttien sertifikaatit tulee lähettää komponenttilistan mukana testaukseen ja sertifiointiin. Huolehdi, että kaikki tarvittavat sertifikaatit löytyvät ja että sertifikaatit ovat voimassa.

Huom: EU vaatimustenmukaisuusvakuutus (Declaration of Conformity) ei ole sertifikaatti eikä tätä siksi hyväksytä komponentin standardinmukaisuuden osoitukseksi.

 

5. Sertifiointiin tarvittavan dokumenttipaketin kasaus

Kun tuote ja ohjeet ovat tarkastettu ja muut tarvittavat dokumentit luotu, tulisi näistä koostaa testaukseen ja sertifiointiin lähetettävä dokumentaatiopaketti.

Paketin olisi hyvä sisältää seuraavat dokumentit / tiedot:

  • perustiedot tuotteesta

  • jos kyseessä tuoteperhe, kuvaus tuoteperheen eri malleista ja mallien välisistä eroista

  • tuotteen arvokilpi ja muut merkinnät

  • tuotteen tekninen dokumentaatio ja kirjalliset ohjeet

  • materiaalilistat

  • materiaalien sertifikaatit tai sertifikaattinumerot

  • komponenttilista

  • komponenttien sertifikaatit

  • komponenttien datalehdet

  • mahdollisten esitestausten testiraportit

Kiinnitä dokumentaatiopaketin kokoamisessa huomiota myös dokumenttien jäsentelyyn. Mitä selkeämmin dokumentit ovat jaettu omiin kansioihin ja nimetty, sitä helpommin testauslaboratorio löytää tarvittavat tiedot. Tämä nopeuttaa koko prosessia.

Dokumentaatiopaketti on hyvä olla kasattu jo tarjouskyselyvaiheessa. Näin laboratorio saa tehtyä tarkemman tarjouksen ja aloitettua testauksen mahdollisimman nopeasti.

Tuote ja tuotteeseen liittyvä dokumentaatio kannattaa käydä läpi testauslaboratorion kanssa. Näin parannetaan laboratorion ymmärrystä tuotteesta ja mahdolliset kysymykset ja epäselvyydet voidaan käsitellä jo projektin alkuvaiheessa.

 

FAQs

  • Standardinmukaisuuden varmistaminen edellyttää kattavaa tarkastusta, joka käsittää tuotteen merkinnät, rakenteen, kriittiset pinta- ja ilmavälit sekä lämpenemän ja IP-luokituksen riskianalyysin.

  • Tarvittava dokumentaatio sisältää tekniset tiedot, käyttö- ja asennusohjeet, materiaalilistan, komponenttilistan, tarvittavat sertifikaatit sekä mahdolliset testiraportit.

  • Yleisimmät haasteet ovat puutteellinen dokumentaatio sekä puutteet standardienmukaisuudessa. Nämä voivat aiheuttaa merkittäviä viivästyksiä sertifiointiprosessissa.

 

Yhteenveto

Tuoteturvallisuussertifikaatit ovat merkittävä kilpailuetu valaisinvalmistajille. Tässä artikkelissa olemme käyneet läpi valaisinten sertifioinnin haasteita ja esitelleet, kuinka valmistautuminen sertifiointiin on avainasemassa kustannusten hallinnassa ja viivästysten minimoimisessa.

Hyvä valmistautuminen ja ymmärrys standardien vaatimuksista takaavat sujuvamman prosessin ja nopeamman pääsyn markkinoille, vahvistaen samalla brändin luotettavuutta ja markkina-asemaa.

Previous
Previous

Valaisintuotteiden markkinavalvonnan analyysi: Osa 1 / 2 - Suomen markkinat

Next
Next

4 tärkeää verkkosivustoa, joiden avulla pysyt ajan tasalla IEC- ja EN-standardeista sekä CB- ja ENEC-sertifioinneista