4 tärkeää verkkosivustoa, joiden avulla pysyt ajan tasalla IEC- ja EN-standardeista sekä CB- ja ENEC-sertifioinneista 

Valmistajana tai maahantuojana on tärkeää pysyä ajan tasalla uusimmista standardeista. Valmistajien, kuten myös maahantuojien, on hyvä tietää myös perusasiat tärkeimmistä sertifiointijärjestelmistä. 

Standardoinnista ja sertifiointijärjestelmistä puhuttaessa, joudumme valitettavasti käyttämään useita eri lyhenteitä. Esimerkiksi kansainvälisiä standardeja luo ja ylläpitää IEC ja eurooppalaisen ENEC-sertifioinnin ylläpidosta vastaa ETICS.

Tässä blogikirjoituksessa nostamme esiin neljä tärkeää verkkosivustoa, joiden avulla valaistustuotteiden valmistajat ja maahantuojat voivat pysyä ajan tasalla IEC- ja EN-standardeista sekä saada tietoa CB- ja ENEC-sertifioinneista. Avaamme samalla myös järjestöihin, standardeihin ja sertifiointijärjestelmiin liittyviä käsitteitä. 

 

1: IEC – International Electrotechnical Commission

IEC on sähköalan maailmanlaajuinen standardointijärjestö, joka laatii ja julkaisee kansainvälisiä standardeja, mukaan lukien valaistustuotealueen standardeja. IEC-standardit toimivat eurooppalaisen ja kansallisen standardointityön pohjana. 

Sivusto tarjoaa suuren määrän tietoa IEC-standardeista, mukaan lukien tiedot uusimmista standardiversioista ja päivityksistä, teknisiä tietoja, ohjeita ja koulutusresursseja. Valaisimien valmistajille ja maahantuojille IEC:n verkkosivusto on erinomainen sivusto varmistamaan, että tuotteet täyttävät vaaditut standardit ja määräykset.

Sivustolta löytyy myös IEC:n verkkokauppa, josta eri IEC-standardeja ja muita julkaisuja voidaan ostaa. Julkaisuiden ostamisen lisäksi verkkokaupan kautta voidaan myös etsiä ja tutustua eri standardeihin ja standardiversioihin.

Standardien tuotekortilta voidaan nähdä:

  • perustietoja standardista

  • standardin versiohistoria sekä tekeillä olevat uudet julkaisut

  • standardiin liittyvät muut julkaisut (esimerkiksi standardisarjan muut osat). 

Tuotekortilta päästään myös esikatselemaan standardia. Esimerkiksi valaisinstandardin IEC 60598-1:2020 esikatselussa on nähtävissä standardin ensimmäiset 16 sivua. Nämä sivut sisältävät standardin soveltamisalueen (scope), normatiiviset viittaukset muihin standardeihin sekä standardin sisällysluettelon.

Mihin sivustoa kannattaa käyttää

  • IEC-standardien hakuun

  • IEC-standardiversioiden tarkastamiseen

  • IEC-julkaisuihin tutustumiseen

  • IEC-julkaisuiden ostoon

 

2. CENELEC – European Committee for Electrotechnical Standardization 

CENELEC on sähköalan eurooppalainen standardointijärjestö. CENELEC valmistelee sähkötekniikan alalla vapaaehtoisia standardeja, jotka helpottavat maiden välistä kauppaa, luovat uusia markkinoita, vähentävät vaatimustenmukaisuuskustannuksia ja tukevat Euroopan yhtenäismarkkinoiden kehitystä. 

Suurin osa sähköalan eurooppalaisista standardeista (EN-standardit tai uudemmat EN/IEC-standardit) perustuvat kansainvälisiin IEC-standardeihin. Valaistustuotealueen eurooppalaiset standardit ovat pääosin identtisiä kansainvälisten IEC-standardien kanssa, mutta esimerkiksi valaisinstandardissa on muutamia eurooppalaisia poikkeuksia. 

Sivusto tarjoaa tietoa CENELEC:n toiminnasta sekä eurooppalaisista standardeista. Sivuston tärkein osio on etusivun yläosasta löytyvä standardihaku. 

Standardihausta voidaan etsiä ja tutkia eurooppalaisia standardeja. Standardihaku kannattaa tehdä käyttäen hakukenttää “Standard Reference” jättäen tyhjäksi hakukentän “Keywords”. Hakukenttään kirjoitetaan standardin numero, esimerkiksi 60598-1, ilman etuliitettä. Haun tuloksena avautuu lista, josta voidaan valita haluttu standardi. “Status” kohdan valinnoilla voidaan valita näytettäväksi esimerkiksi pelkästään julkaistut standardit. 

Standardikortilta voidaan tarkastella standardiversion tietoja. Kortilla kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin kohtiin. 

  • Project / Reference Document: Kertoo EN-standardia vastaavan IEC-standardin. 

  • Project / Status: Kertoo standardiversion tilan, eli onko voimassa vai ei. 

  • Legal / Directive(s): Kertoo direktiivit, joiden alle standardi on harmonisoitu. (Sivulla oleva tieto ei välttämättä ole ajan tasalla, kun kyseessä on uusi julkaisu. Ajantasainen tieto löytyy Euroopan unionin virallisesta lehdestä EUR-Lex.)

  • Implementation Dates: Kertoo standardiversiota koskevat päivämäärät. Näistä huomion arvoisia ovat date of Publication (DOP) sekä date of Withdrawal (DOW). DOP on standardiversion virallinen julkaisupäivä. DOW ilmoittaa päivämäärän, jonka jälkeen kyseinen standardiversio vedetään pois, ja jolloin valmistajien tulee viimeistään siirtyä uusimpaan standardiversioon.  Kursiivilla kirjoitetut päivämäärät ovat arvioituja päivämääriä.

Mihin sivustoa kannattaa käyttää

  • EN-standardien hakuun

  • EN-standardia vastaavan IEC-standardin varmistamiseen

  • EN-standardien voimassaolon varmistamiseen

 

3. IECEE – IEC System of Conformity Assessment Schemes for Electrotechnical Equipment and Components  

IECEE on monikansallinen, maailmanlaajuinen sertifiointijärjestelmä, joka perustuu IEC:n kansainvälisiin standardeihin. IECEE:n operoima CB-järjestelmä (Certification Body) on kansainvälinen järjestelmä sähköisten ja elektronisten komponenttien, laitteiden ja tuotteiden turvallisuutta koskevien testiraporttien ja todistusten vastavuoroiseen hyväksymiseen. 

Sivusto tarjoaa laajasti tietoa IECEE CB -järjestelmästä sekä sivustolle on listattu CB-järjestelmän kansalliset sertifiointielimet eli NCB:t (National Certification Bodies) sekä näiden alaisuudessa toimivat CB-laboratoriot. Sivustolla on myös linkki IEC:n verkkokauppaan, jota käsiteltiin IEC:n sivuston yhteydessä.

Sivustolta haluamme nostaa kolme tärkeää osiota. Ensimmäinen näistä on National certification bodies. Tällä sivulla on nähtävissä lista järjestelmään kuuluvista kansallisista sertifiointielimistä. Listalta päästään käsiksi sertifiointielinten lisätietoihin. Lisätiedoista nähdään sertifiointielimen perustietojen lisäksi sen alaisuudessa toimivat laboratoriot sekä sen pätevyysalueella olevat standardit. 

Toinen osio on Rules, operational documents & guides. Tänne koostetulta listalta löytyy erilaisia ohjeistuksia ja oppaita. Suurin osa näistä koskee toki sertifiointielinten ja laboratorioiden toimintaa, mutta joistain oppaista voi olla hyötyä myös valmistajille. Esimerkiksi dokumentti OD-G-2060 (Guidelines on Component Interchangeability) ohjeistaa komponenttien vaihdettavuudesta. 

Kolmas osio on CTL decisions. CTL / OSM -päätöksistä teemme myöhemmin oman blogikirjoituksen, mutta lyhykäisyydessään nämä ovat standardien tulkintoja. Listasta voidaan etsiä päätöksiä esimerkiksi standardien perusteella. Jos näihin haluaa kuitenkin vain tutustua, kannattaa tulokset suodattaa tuotekategorian mukaan. Valaistustuotteiden tuotekategorian tunnus on LITE. 

Mihin sivustoa kannattaa käyttää

  • tiedonhakuun CB-järjestelmästä

  • sertifiointielinten hakuun ja vertailuun

  • CTL-tulkintojen hakuun

 

4. ETICS – European Testing, Inspection and Certification System 

ETICS on eurooppalainen testaus-, tarkastus- ja sertifiointijärjestelmä. ETICS:n tarkoituksena on hallinnoida ENEC-järjestelmää sekä muita järjestelmiä kuten CCA, HAR ja LOVAG, jotka arvioivat kolmansien osapuolien tuotteiden vaatimustenmukaisuutta pääasiassa sähkötekniikan alalla. 

Sivustolta löytyy paljon tietoa ETICS:n toiminnasta sekä heidän hallinnoimistaan sertifiointijärjestelmistä.

Sivustolla kannattaa suunnata ensimmäiseksi osioon Document server. Täältä on luettavissa hyvin paljon erilaisia oppaita ja ohjeita liittyen ENEC-sertifiointiin sekä valaistustuotteiden vaatimustenmukaisuuteen. 

ENEC Public Documents kohdasta avautuu lista dokumenteista, joissa on paljon yleistietoa ENEC-sertifioinnista. 

Kohdasta ENEC PD 303 Annexes löytyy erittäin tärkeitä dokumentteja valmistajille, joiden tuotteilla on ENEC-sertifiointeja. Dokumenteissa on tuotekohtaisia vaatimuksia ja ohjeistuksia ENEC-sertifiointiin kuuluvista rutiini- ja määräaikaistestauksista. Valaistustuotteita koskevat dokumentit saadaan suodatettua laittamalla kategoriaksi LITE. Palataan ENEC-sertifiointiin vielä myöhemmissä blogikirjoituksissa, mutta mainittakoon tässä, että ENEC on tyypin 5 sertifiointi, johon siis kuuluu myös sertifiointimerkin käytön valvonta.  

Hieman alempaa listalta löytyy kohta OSM-LUM Decision Sheets. Nämä ovat käytännössä samoja standarditulkintoja kuin CTL-päätökset, mutta koskevat EN-standardeja. OSM-tulkintoja voidaan suodattaa esimerkiksi standardin tai otsikon mukaan. Haasteena tulkinnoissa on se, että niitä on paljon ja tilanteeseen sopivaa tulkintaa voi olla vaikea löytää. 

Viimeisenä osiona sivustolta nostamme osion Certification bodies. Täältä löytyy tiedot ETICS:n järjestelmässä olevista sertifiointielimistä eli sertifiointielimistä, jotka voivat myöntää esimerkiksi ENEC-sertifikaatteja. Sertifiointielimistä löytyy perustietojen lisäksi standardien pätevyysalueet sekä sertifiointielimen alaisuudessa toimivat laboratoriot. 

Mainittakoon vielä, että sivustolta löytyy myös sertifioitujen tuotteiden tietokanta. Kokemuksemme mukaa tietokannan käyttö on kuitenkin hieman haastavaa hakutoimintojensa takia. Tietokannasta ei yleensä löydä etsimäänsä ja tästä syystä esimerkiksi laboratoriotyössä, sertifikaattien tiedot haetaan muista kanavista. 

Mihin sivustoa kannattaa käyttää

  • tiedon hakuun ENEC-sertifioinnista

  • OSM-tulkintojen hakuun

  • sertifiointielinten hakuun ja vertailuun

 

Bonussivusto – IEC Electropedia 

Electropedia sisältää kaikki kansainvälisen sähköteknisen sanaston termit ja määritelmät ja on maailman kattavin sähkötekniikan online-terminologiatietokanta. Tietokanta sisältää yli 22 000 termiä. Tietokannasta löytyy termien käännökset useille eri kielille, myös suomeksi. 

Termit on jaettu tuotekategorioittain ja valaistukseen liittyvät termit löytyvät kategoriasta 845 (Lighting).

 

Yhteenveto

Valmistajana tai maahantuojana on tärkeää pysyä ajan tasalla uusimmista standardeista sekä tietää perusasiat tärkeimmistä sertifioinneista. IEC:n ja CENELEC:n sivustot ovat erinomaisia lähteitä etsiä tietoa IEC- ja EN-standardeista. IECEE:n sekä ETICS:n sivustoilta taas löytyy paljon tietoa CB- ja ENEC-sertifioinneista, erilaisia oppaita sekä standardien tulkintoja. Varsinkin IEC:n ja CENELEC:n standardihakemistoja kannattaa väliajoin seurata. 

Palaamme vielä tulevissa blogikirjoituksissa esimerkiksi CTL/OSM -tulkintoihin sekä eri sertifiointeihin, joten ota LITE blogi seurantaan. 

 
Previous
Previous

Kuinka valmistautua valaisimen sertifiointiin